Anyagkészlet selejtezésének elszámolása


Anyagkészlet selejtezésének elszámolása folyamatos készletnyilvántartás esetén

Kontírozás:Folyamatosan vezetett analitikus nyilvántartás esetén:Ha a vállalkozás tényleges beszerzési áron tartja nyilván készleteit:T 8693. Hiányzó, megsemmisült, állományból kivezetett készletek könyv szerinti értéke
 K 21-22. Anyagok
Ha a vállalkozás elszámoló áron tartja nyilván készleteit:
 A selejtezett anyagkészlet elszámolása elszámoló áron:
T 8693. Hiányzó, megsemmisült, állományból kivezetett készletek könyv szerinti értéke
 K 21-22. Anyagok elszámoló áron
 A selejtezett anyagkészletre jutó árkülönbözet elszámolása:
Ha az elszámoló ár magasabb a tényleges bekerülési értéknél, akkor az árkülönbözet Követel jellegű:
T 228. Anyagok árkülönbözete
 K 8693. Hiányzó, megsemmisült, állományból kivezetett készletek könyv szerinti értéke
Ha az elszámoló ár alacsonyabb a tényleges bekerülési értéknél, akkor az árkülönbözet Tartozik jellegű:T 8693. Hiányzó, megsemmisült, állományból kivezetett készletek könyv szerinti értéke K 228. Anyagok árkülönbözete
Gyakran előforduló hibák: Az anyagkészlet selejtezése anyagköltségként kerül elszámolásra, nem egyéb ráfordításként.
 Amennyiben az anyagkészletet elszámoló áron tartja nyilván a vállalkozás a selejtezésre jutó árkülönbözet nem, vagy helytelenül kerül elszámolásra.
 A selejtezés nem megfelelően dokumentált.
 A selejtezés mértékétől függően megkülönböztetésre kerül a szokásos és a rendkívüli mértékű selejt. A hatályos Számviteli törvény szerint e megkülönböztetés nem indokolt, bármilyen mértékű, illetve bármekkora értékű a selejtezés, azt egyéb ráfordításként kell elszámolni. A kiegészítő mellékletben utalhat arra a vállalkozás, hogy a forgalom, a vállalkozási nagyság, stb. szempontjából a selejtezés mértéke "elfogadható" vagy sem. Javasolt a selejtezés indokát is megnevezni a kiegészítő mellékletben.



Az anyagok selejtezésének elszámolása nem folyamatos készletnyilvántartás esetén

Kontírozás:Nem folyamatosan, illetve egyáltalán nem vezetett analitikus nyilvántartás esetén:
Ebben az esetben az anyagkészletet a beszerzéskor azonnal anyagköltségként számolta el a vállalkozás. Ha azt a megoldást választotta, hogy a nyitó készlet értékét a nyitást követően elszámolta költségként, akkor a selejtezett készlet értékét az anyagköltség korrigálásával vissza kell vételezni az anyagok főkönyvi számlára. Ezt követően kell a selejtet elszámolni. Ha a selejt elszámolása a leltározást megelőzően történik meg az üzleti év végén és nem évközben, akkor a zárókészlet elszámolása során a zárókészlet értékét a főkönyvben vissza kell vételezni az anyagok főkönyvi számlára a vállalkozás által alkalmazott készletértékelési eljárásnak megfelelően (FIFO, HIFO, átlagár) az anyagköltséggel szemben, majd a selejtet el kell számolni egyéb ráfordításként.
A selejtezett anyagkészlet visszavételezésének elszámolása:T 21-22. Anyagok
 K 511. Anyagköltség
A selejt elszámolása:T 8693. Hiányzó, megsemmisült, állományból kivezetett készletek könyv szerinti értéke
 K 21-22. Anyagok
Gyakran előforduló hibák: Az anyagkészlet selejtezése anyagköltségként kerül elszámolásra, nem egyéb ráfordításként. Amennyiben az anyagkészletet elszámoló áron tartja nyilván a vállalkozás a selejtezésre jutó árkülönbözet nem, vagy helytelenül kerül elszámolásra. A selejtezés nem megfelelően dokumentált. A selejtezés mértékétől függően megkülönböztetésre kerül a szokásos és a rendkívüli mértékű selejt. A hatályos számviteli törvény szerint e megkülönböztetés nem indokolt, bármilyen mértékű, illetve bármekkora értékű a selejtezés, azt egyéb ráfordításként kell elszámolni. A kiegészítő mellékletben utalhat arra a vállalkozás, hogy a forgalom, a vállalkozási nagyság, stb. szempontjából a selejtezés mértéke "elfogadható" vagy sem. Javasolt a selejtezés indokát is megnevezni a kiegészítő mellékletben.